De meest gezonde suikervervangers

Ik krijg veel vragen over het gebruik van suiker in mijn gerechten. Ik gebruik NOOIT echte suiker in mijn recepten. Hiermee bedoel ik de geraffineerde suikers, zoals witte suiker en rietsuiker. Ik maak ALTIJD gebruik van suikervervangers zoals stevia, palmsuiker en agavesiroop. Dit zijn natuurlijke suikers met een lage glycemische indexwaarde, afgekort (GI). Koolhydraten (suikers) met een lage GI worden langzaam afgebroken door de spijsvertering, waardoor glucose geleidelijker in de bloedbaan komt. Zo krijg je geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel, die gewichtstoename en obesitas veroorzaken. Dit komt namelijk niet alleen omdat suikers worden omgezet in vetten, maar ook omdat je bloedsuikerspiegel gaat pieken bij voeding met een hoge GI. Dit heeft grotere dalingen als gevolg, waardoor je eerder honger en een minder snel een verzadigd gevoel krijgt.

Een gezonde en veilige suikervervanger is daarom laag in glycemische waarde en bevat behalve natuurlijke zoetstoffen ook nog heel veel andere goede voedingsstoffen, zoals belangrijke vitamines en mineralen die je elke dag nodig hebt om je lichaam gezond te houden. Daarnaast worden natuurlijke suikervervangers meestal biologisch en milieuvriendelijk geproduceerd. Hieronder zet ik deze natuurlijke suikervervangers voor je op een rijtje.

Palmsuiker

Palmsuiker, ook vaak kokosbloemsuiker genoemd, wordt gemaakt van kokosnootnectar dat gewonnen wordt door inkepingen te maken in de knop van de kokosnootbloem. Palmsuiker bevat heel veel nuttige voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6. Palmsuiker is echter geen calorievrije zoetstof en heeft, net zoals elke koolhydraat, calorieën. Maar doordat de glycemische index van palmsuiker zo laag is, worden de calorieën veel langzamer geabsorbeerd in de bloedbaan dan gewone, geraffineerde suikers. Pure palmsuiker lijkt op bruine suiker maar heeft een rondere smaak met een vleugje karamel en toffee. Ook heeft palmsuiker geen ijzerachtige nasmaak zoals je dat vaak hebt bij bruine suiker. Verder bezit het dezelfde eigenschappen als geraffineerde tafelsuiker. Je kunt het dus op dezelfde manier oplossen of smelten. Palmsuiker is een goede vervanger voor alles waarbij je normaal gesproken geraffineerde suiker zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld in shakes, cakes en taarten. Als je palmsuiker koopt, lees dan de ingrediënten op de verpakking om er zeker van te zijn dat het 100% biologisch en zonder toevoegingen is. Sommige palmsuikerproducten zijn namelijk vermengd met rietsuiker, en die valt onder  de geraffineerde suikers en is dus niet goed voor je gezondheid.

Stevia
Stevia Rebaudiana is een Zuid-Amerikaanse struik die groeit in de steppegebieden van Brazilië en Paraguay. De bladeren van deze plant worden al generaties lang als zoetstof gebruikt door de Guarani-stam en tegenwoordig is het in bewerkte vorm een populair alternatief voor suiker in heel Zuid-Amerika en Azië. Stevia is volkomen veilig voor diabetici. Natuurlijke stevia is groen en wordt gemaakt van het blad van de steviaplant. Stevia is ook verkrijgbaar in zeer geraffineerde vorm en ziet er dan uit als witte poeder. Stevia-extract is 300 maal zoeter dan suiker en is makkelijk te mengen in eten en drankjes.  

Lucuma
Lucumapoeder wordt gemaakt van de vruchten van de lucumaboom (Pouteria lucuma), een subtropisch gewas dat vooral in de valleien van het Andesgebergte in Peru en Chili groeit. Lucuma is heel zoet en net als stevia hoef je hier niet veel van te gebruiken, 1 theelepel door je shake is al genoeg. In lucumapoeder zitten onder andere de volgende voedingsstoffen: caroteen, thiamine(B1), riboflavine (B2), niacine (B3), calcium en fosfor.

Ahornsiroop
Ahornsiroop wordt gemaakt van houtsappen die gewonnen worden uit de esdoorn. Pure ahornsiroop bevat wel 20 stoffen die bijdragen aan een goede gezondheid. Bovendien hebben deze 20 stoffen kanker-, bacterie- en diabetesremmende eigenschappen. Ahornsiroop is dus een gezonde suikervervanger die heerlijk smaakt op onder andere havermoutpap, wentelteefjes en pannenkoeken.

Kunstmatige zoetstoffen zijn geen gezond alternatief, omdat je behoefte aan suiker door deze zoetmakers alleen maar verder toeneemt. Bovendien zijn veel van deze stoffen kankerverwekkend of hebben allerlei andere bijwerkingen.

Write us your thoughts about this post. Be kind & Play nice.
 1. Paul says:

  Beste Ellemieke,

  Goed dat je aandacht besteedt aan de minder prettige kanten van suikers, en dat het gebruik van suikervervangers iets is waar we over na zouden moeten denken. En dan niet alleen bij het zelf maken van een gezonden maaltijd, maar ook als ingredient toegevoegd aan dat wat we kopen.

  Echter, blijf objectief. Of beter gesteld, blijf verifieerbaar! Als jij stelt dat kunstmatige voedingsstoffen kankerverwekkend zijn, of dat een suikervervanger gezond is als het een laag glycemische waarde heeft, dan is dat op dit moment niet meer dan jouw mening. Want: ik ben niet in staat om jouw bewering te verifiëren omdat je me daartoe niet in de gelegenheid stelt. Wanneer je aangeeft welke bronnen je gebruikt, dan stel je me juist wél in staat tot verificatie, en daarmee wordt jouw bewering ontkoppeld van jouzelf en is het geen mening meer maar een verspreiding van een feit.

  Hiermee til je je eigen berichten tot een hoger niveau, en dat is toch wat je wilt?

  vr.gr.

  Beantwoorden
 2. Mijke says:

  Bedankt deze nuttige informatie. Ik heb altijd begrepen dat palmsuiker en kokosbloesemsuiker twee verschillende dingen zijn.

  Beantwoorden
 3. Mijke says:

  Bedankt voor deze nuttige informatie. Ik heb altijd begrepen dat palmsuiker en kokosbloesemsuiker twee verschillende dingen zijn.

  Beantwoorden
 4. Erika says:

  Hoi Ellemieke,

  Leuke tip om deze Blog eens te lezen?
  Erg grappig geschreven ook!

  http://ikook.cooking/?p=859

  Groetjes Erika

  Beantwoorden